Çin Başbakanı Li Qiang, 43. ASEAN Zirvesi’ne katılmak üzere Endonezya’ya geldi
Çin Başbakanı Li Qiang, 43. ASEAN Zirvesi’ne katılmak üzere Endonezya’ya geldi.
Çin’de kabine görevini yürüten Devlet Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre Li, başkent Cakarta’ya gelişinde Endonezya’nın Çin ile işbirliği, denizcilik ve yatırımdan sorumlu Koordinasyon Bakanı Luhut Binsar Pandjaitan tarafından havaalanında karşılandı. .
Li, açıklamasında Çin’in ASEAN’ın “bölgesel entegrasyondaki merkezi rolünü ve uluslararası ilişkilerde daha aktif rolünü” desteklediğini vurguladı.
Başbakan olarak ziyaret ettiği ilk Asya ülkesinin Endonezya olduğunu belirten Li, zirvede bölgesel iş birliği, dayanışma ve koordinasyonun geliştirilmesi, kalkınma fırsatlarının paylaşılması ve bunun için neler yapılması gerektiği konusunda tüm taraflarla görüş alışverişinde bulunmaya hazır olduğunu söyledi. Doğu Asya’yı küresel kalkınmanın motoru olmaya devam etmeye teşvik ediyoruz.
Li, ziyareti sırasında Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşecek ve aynı zamanda 43. ASEAN Zirvesi marjında düzenlenecek olan 26. Çin-ASEAN Zirvesi’ne, Çin, Japonya ve Güney’i kapsayan 26. ASEAN+3 Zirvesi’ne de katılacak. Kore ve 18. Doğu Asya Zirvesi. .
Zirvede Çin heyetinin, üye ülkelerle yapacağı görüşmelerde Güney Çin Denizi’nde kıyıdaş ülkeler arasında egemenlik ihtilaflarına konu olan “davranış kuralları” anlaşmasını ele alması bekleniyor.
Pekin yönetimi söz konusu anlaşmayı yıl sonuna kadar şekillendirmeyi hedefliyor ancak son dönemde tartışmalı bölgelerde yaşanan gerginlikler anlaşmayı zorlaştırma riski taşıyor.
Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın 28 Ağustos’ta yayımladığı son haritada, Güney Çin Denizi’ne çizilen hatların Malezya, Vietnam ve Filipinler’in kendi karasuları içerisinde hak iddia ettiği ihtilaflı alanları göstermesi, bölge ülkeleri arasında heyecan yarattı. Bölge ve üç ülkenin dışişleri bakanlıkları Pekin’e yanıt verdi. Protesto ettiklerini belirtti.
Çin, ilk kez 1947’de yayınladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inin üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor. Başta Paracel ve Spratly Adaları olmak üzere bölgedeki adacıklar, resifler, kayalıklar ve deniz barajları üzerindeki egemenlik anlaşmazlıkları, bazen sıcak temaslara ve diplomatik ilişkilere yol açıyor. Ülkenin donanmaları arasındaki gerilim.